HTML

hrsz7035

Friss topikok

  • ténsasszony: Szép-szép:-) Hamarosan ellenőrzés:-)) (2012.03.02. 14:40) Első munkásnap
  • gasztroparaszt: Ilyened is van? Lesznek itt még meglepetések :) (2012.02.28. 18:50) Ébredezik a kert

Címkék

Metszés

2012.04.03. 12:33 peer_gynt

Túl vagyok életem első metszésein. Két borvidéken szőlőt, és egy helyen őszibarackot tanultam metszeni. Az elmélet legegyszerűbb alapjait meghallgattam, és pár tőke szőlő, és néhány őszibarack fa metszésével a gyakorlati tanulás is elkezdődött. Sajnos idő hiányában ennyi tudással neki is kellett lássak a saját terület rendbetételének. Szerencsére egyik "oktatóm" a közelben gazdálkodik, és eljött segíteni.

Amiket megtudtam, a következők: gyümölcsfáknál az úgynevezett vízhajtások lemetszése a fontos, ezek a - képen is jól látható módon a - nyíl egyenesen felfelé törő ágak (segítőm szerény ember, kérte ne legyen felismerhető a képen :) ). Ezeken az ágakon biztos, hogy nem lenne termés, viszont sok energiát fordítana a fa a növesztésükre, ami a gyümölcsnevelésből vonódna el. Talán ide kapcsolódóan még két csoportba oszthatók a fák. Van az őszibarack, amelynél egyetlen felfelé növő ágat sem hagyunk, koronáját oly módon alakítjuk metszéskor, hogy egy kvázi tölcsért formázva 4 oldalirányú ága legyen, és így kinyitjuk a lombot, a fa középen is sok meleget tud felvenni. A másik csoport tartoznak pl.: az alma, a körte és a szilva is, melyeknél egy felfelé törő ágat, az úgynevezett "sudárt" meghagyjuk, de az összes többit itt is lecsípjük.

Szerintem az őszibarackot nehéz megtanulni metszeni. Persze nézőpont kérdése ez is, hisz ha beállítanának egy 500 fás táblába, valószínűleg igen gyakorlott emberként keverednék ki belőle a végén. :) De így 20 fa megmetszése után, ahol végig ott volt egy hozzáértő is, hiába igyekeztem, nem érzem mélynek a megszerzett tudást. Az őszibarackot pedig a tetejébe minden évben metszeni kell szemben a kajszival. Nos ilyen előélettel vágtam bele 2-3 éve metszetlen fák megigazításába. Hogy milyen eredménnyel, az majd ősszel kiderül, ha a természet is úgy akarja. :)

A második képnek olyat próbáltam választani, amin jól látszik, mit is jelent ez a lombnyitásos metszés. A középső, de a bal oldali ágnál is jól megfigyelhető, hogy a felfelé növő ág el lett távolítva, míg az oldal irányba növők meg lettek hagyva. Gyönyörű :)

Egyébként elképesztő, hogy akár egy fél nap alatt micsoda fejlődés megy végbe a fákon. Reggel kimentem, még szinte kopasz, épp mutatkozik rajta 1-2 rügykezdemény, délutánra már rügyben az egész fa, egy nappal később pedig már ki is pattannak ezek a rügyek. Vagy a meggyről nem is beszélve, hogy 2 nap alatt virágba borult az egész fa. Persze az is egy érdekes kérdés, hogy hová rohan a természet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megmetszettem a szőlőt is, ami sajnos lényegében azt jelentette, hogy kivágtam mindent. Talán a 10%-a ha él az összesnek, de azért bízok benne, hogy annyit ad majd, amit eleszegetünk a szomszéddal pálinkázás közben... természetesen a kapálás után :)

A telepítéssel valószínűleg kivárok egy évet.

 

Szólj hozzá!

Flóra és fauna

2012.03.19. 14:04 peer_gynt

Talán ez lehetne egy rendszeresen visszatérő rovat...

Kis virágpor gyűjtés háziméh módra:

Rengetek zümmögöt a ház melletti bokorban, remélem bőséges zsákmánnyal tértek vissza a kaptárba. (esetleg kis olvasnivaló a wiki-n: hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9hek )

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És a Kisházam társbérlői a napimádó Vörösfoltos bodobácsok:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csöppet zavartam őket, de remélem szépen elférünk majd egymás mellett. Valószínűleg én leszek a hangosabb... ( szintén Wiki: hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6r%C3%B6sfoltos_bodob%C3%A1cs ).

Egyébként dolgoztam is kicsit, de majd ha lesz látszatja, akkor írok róla :)

Szólj hozzá!

Első munkásnap

2012.03.01. 18:46 gasztroparaszt

Nem mindennapi érzések gondolatok keringtek ma bennem – tegnap még heves hózáporban mentem haza a munkámból, ma meg 14fokban, napsütésben tologatom a talicskát itt kint a birtokon. Néhol egyébként még foltokban van egy kis hó, de a talaj, ami homok, már száraz. Nem sokat terveztem mára: művelésre szánt terület kijelölése, rendezése majd a komposzt átforgatása.

Ősszel nem szoktam összeszedni az összes lehullott falevelet, kivételesen nem azért mert lusta vagyok/lennék, hanem jó talajtakaró. Most kisebb halmokba gyűjtöttem a lombtakarót, ami alatt találtam némi meglepetést: áttelelt fűszernövényeket, egy kis csicsókát és tavalyról ajándékba kapott virágmagokat, ami most nagyon hajt ki, de valójában nem tudom mi lesz belőle… (annyi biztos, hogy nem cannabis, azt azért felismerném)
 
Időközben megjött peer_gynt Szomszéd!
Kértem is kölcsön metszőollót, mivel a tavalyról megmaradt csicsókaszárat szerettem volna összedarabolni a komposztba.
 

1 komment

Hummusz

2012.02.29. 13:44 gasztroparaszt

 Számomra teljesen új növénnyel fogok kísérletezni, ami nem más, mint a csicseriborsó (Cicer arietinum) . Az arab konyha egyik jellegzetes alapanyagáról van szó, amit rendszeresen felhasználok én is hummusz, falafel és kuszkusz készítéséhez. Jellemzően konzerv és szárított formában lehet kapni, én gyógynövényboltból szerzem be, átlagosan 1300Ft/kg áron. Nem olcsó és sok is fogy belőle, ezért is fogalmazódott meg bennem, hogy bizony meg kell termelnem magamnak.

 A vetőmagot, mint tudatos vásárló a helyi kisvállalkozótól szereztem be (elképesztő, hogy mekkora árkülönbség van a „T” betűvel kezdődő multiárúház és a kisbolt között, erre külön posztot kell szánnom a jövőben) fajtára „DONIA”, kiszerelése 50gr és 225ft-be került. Biotermesztésre szánják, tehát jó helyre került. A leírás szerint szárazságtűrő erős szárú, jól alkalmazkodó és jó állóképességű növény lesz…  Nagyon biztató. A terveim szerint drótkerítésre fog futni, mert az öntöző itt nem éri el rendszeresen és bizonyos időközönként manuálisan fogom locsolni.

Szólj hozzá!

Ébredezik a kert

2012.02.28. 18:36 peer_gynt

1 komment

A szomszéd fűje mindig....

2012.02.28. 17:04 gasztroparaszt

Szomszédok vagyunk. Pontosabban ugyanebben a dűlőben van az én területem is, immár több, mint tíz éve. Funkcióját tekintve szigorúan a pihenést és szórakozást segíti elő.

Kerítés, gyep, fák és egy faház. A komfort fokozat nem túl magas, de kielégítő: hordó kerti tusnak, kifeszített függőágy és a sarokban félárnyékban egy klasszikus pottyantós wc.

A terület rendezettnek mondható és heti egy fűnyíráson kívül túl sok karbantartást nem is igényel.

A tavalyi évben szántam rá magam, hogy kísérleti jelleggel a gyep egy részét feltöröm és művelés alá fogom. Természetesen tudatában voltam annak, hogy a Zsellérélet nem könnyű, és semmilyen növénytermesztési, gazdálkodási ismerettel és tapasztalattal nem rendelkezem a témában. Még úgy sem, hogy mezőgazdasági gépész végzettségem van ráadásul biogazda szakirányban… Tehát pár jó tanács és némi szakirodalom után beindítottam a „termelést”. Nagyvonalakban a talaj előkészítése, komposztálás, vetés/ültetés (aranyszabály: a magot vetjük, palántát ültetjük) öntözés, kapálás és végül BETAKARÍTÁS! Összességében jól sikerült és a várakozásaimat felülmúlta az eredmény – fokhagyma, krumpli és a zöldborsó sikerült a legjobban, de lett sárgarépa, spenót és sok fűszernövény is... A retek termesztése nem jött össze egyedül.

Szólj hozzá!

Tény és terv

2012.02.21. 13:56 peer_gynt

Megvettem egy kis területet.

Kettős a cél, pihenés, és egy kis gazdálkodás. Itt szeretném megörökíteni a történéseket.

Egyelőre, ami tény: vettem két külön helyrajzi számon lévő, de egybefüggő területet. Az egész szűk negyed hektár, amiből a nagyobb telek, 1250 négyzetméteres rész parlag, 1-2 gyümölcsfával, a kisebb rész 1120 négyzetméter körüli, van a bő felén szőlő, az előző tulaj szerint, vegyesen kék-fehér, csemege-bor szőlő. Sajnos nem megmenthető, egy szőlész-borász baráttal megnéztük. Ezen a telken is van több gyümölcsfa, málna és mogyoró. A fák fajtáját egyelőre csak tippelni tudom, alma, körte, birs, szilva, meggy, cseresznye. Valamint ezen a telekrészen van egy kis faház, alatta tégla pince.

Tervek: több lépésben gazdálkodás beindítása. Ami a szívemhez legközelebb áll, az a szőlő telepítése. Egyelőre a fajták kiválasztásán gondolkozom. A különböző szőlők tulajdonságait és egy 1903-as forrást olvasgatva most úgy látom, hogy zöldveltelíni, kövidinka, cserszegi fűszeres, és ezerjó kerül eltelepítésre. Egyelőre minimális 50-50 tőt tervezek. Ezen kívül kevesebb törődést igénylő zöldségekkel szeretnék elkezdeni kicsit foglalkozni, sütőtökön, fokhagymán, céklán, esetleg krumplin, vagy csicsókán gondolkozok. A gyümölcsfákat megvárom, hogy melyik milyen termést hoz, és annak függvényében vágok ki és/vagy ültetek fákat. Félig ide kötődik, hogy gondolkozok élő kerítésen, első sorban a kökényre gondoltam, értékes vadnövény, és nem is jönne keresztül rajta semmi és senki. Sajnos elég drága lenne egyből körbe ültetni az egész kertet, így valószínűleg kerítést kell először körbehúzni. Majd meglátom.

És ugye ezzel átértünk a gazdálkodással kapcsolatos tervektől az infrastrukturális(csak szerényen :) ) teendőkhöz. A kerítés már ide tartozik. Elég nagy költséget jelent az is, nem tudom még mikor, és milyen jellegű kerül fel, de a szőlőtelepítés előtt be kell kerítsem a kertet. Illetve a telken lévő pince és kisház felújítása kell még szerepeljen az első lépések közt. Egy alapos festés fontos lesz a faháznak, illetve a tetőt kell felújítani, de úgy néztem, ehhez már vásárolt 1-2 dolgot az előző tulaj. Valamint a ház előtti kis terasz, és a pincelejáró fölé szeretnék egy féltetőt, illetve ereszt is kell felrakjak a házra.

Nagyon várom, hogy hozzáfoghassak, izgalmasnak ígérkezik.

Szólj hozzá!